Menu

Masové kuličky po asijsku

Masové kuličku po asijsku nejsou v našich končinách úplně běžným pokrmem, i když se stále vzrůstající oblibou této kuchyně si jistě mohou najít řadu přívrženců. Mimo jiné určitě potěší také příznivce paleo a nízkosacharidového stravování. Tento recept navíc skýtá několik dalších výhod a to poměrnou snadnost provedení, netradiční, ale o to lahodnější chuť a také výtečné a zdraví prospěšné ingredience. Kuličky chutnají skvěle čerstvě upečené, ale klidně i na studeno druhý den. Můžete si je tedy zabalit na oběd nebo rychlou svačinku do práce případně na cesty. Doporučuji je doplnit o čerstvou zeleninu nebo salát a níže doporučený dip.

 

Ingredience

Na 13 placiček

  • 800 g mletého vepřového masa (nebo mix vepřové a hovězí, ale můžete použít i krůtí)
  • 3 stroužky česneku
  • hrst pokrájené bazalky
  • 1 velká červená cibule pokrájená na drobno
  • kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1,5 lžíce tahini pasty
  • kůra z jedné limetky
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • lžíce sezamových semínek
  • sůl, pepř, sušený nebo čerstvý koriandr, sušené chilli
  • na pečení - 2 lžíce kokosového oleje.

 

Na dip

  • 1/2 hrnku sušených rajčat
  • 1/3 hrnku olivového nebo sezamového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bazalky
  • 1 lžička dijonské nebo hrubozrnné hořčice
  • šťáva z jednoho citronu
  • chilli dle chuti – lze i bez

 

Postup

Recept je velmi snadný a rychlý, většina času je zde v podstatě investována do přípravných prací, jako je krájení a strouhaní.  Poté, co máme nachystány veškeré ingredience, je ve velké míse promícháme, nejlépe se to dělá rukama, až nám vznikne kompaktní hmota. Z té následně tvarujeme větší kuličky nebo naopak menší placičky. Doporučuji uhníst nejprve jednu kuličku, tu upéct a ochutnat. Následně ještě můžeme zbytek směsi dochutit dle potřeby a pak pokračovat v tvarování ostatních kuliček.  Pečeme je na rozpáleném kokosovém oleji zhruba 3 minuty z každé strany. Dip už je pak úplná hračka. Veškeré suroviny rozmixujeme v mixéru a následně dochutíme dle potřeby. Placičky můžete podávat s rýží. Já je konzumuji většinou jen s trhaným listovým salátem nebo se salátem, který dělám z nadrobno pokrájené okurky, rajčat a červené cibule, olivového oleje, citronové šťávy soli a pepře (případně čerstvé bazalky nebo koriandru).