Menu

Středomořská snídaně

Říká se, že středomořská kuchyně je jedna z nejzdravějších kuchyní na světě. Je lehká, čerstvá a krásně provoněná olivovým olejem, česnekem, rajčaty a ovocem. Středomořská kuchyně, to jsou recepty ze Španělska, Itálie, Řecka, Turecka, Francie a Portugalska. Jsou to země s teplým podnebím, po velkou část roku zde tedy dozrává dostatečné množství ovoce a zeleniny. V této oblasti se brzy ráno vstává, jde se na trh, kde se nakoupí čerstvé potraviny a z nich se připraví vydatná snídaně.  Rádi bychom vám trochu této atmosféry, vůně a chuti přinesli v rámci naší Středomořské snídaně, která zdravě a pozitivně nastartuje celý den i vám.

Co nesmí ve středomořské kuchyni chybět?

Typické ingredience, které dodávají této kuchyni vůni i specifickou chuť, jsou olivový olej a česnek. Za studena lisovaný nebo panenský olivový olej je nabitý zdraví prospěšnými látkami. Pravidelnou konzumací olivového oleje se podstatně snižuje riziko výskytu srdečněcévních onemocnění, působí také preventivně proti nádorovým onemocněním zažívacího traktu. Česnek dodává pokrmům nejen specifické aroma, ale také je pomáhá snadněji strávit. Bez olivového oleje a česneku se neobejde většina receptů středomořské kuchyně, tedy ani našich snídaní.

Protože se jedná o oblast, kde hlavním zdrojem potravy místních lidí jsou dary moře, netrpí zde lidé nedostatkem jódu ani omega 3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky působí jako prevence řady onemocnění, jako je např. onemocnění štítné žlázy, arterioskleróza či rakovina. V naší snídani ryby najdete hlavně jako součást tapas. 

Další neopomenutelnou surovinou středomořské snídaně jsou rajčata. Ta působí jako přirozený antioxidant a dodávají jídlu tu správnou sladkou středomořskou chuť. My je kombinujeme s dalšími ingrediencemi na již zmiňované tapas a jsou také základní součástí naší skvělé bruschety.

Neopomenutelnou součástí především řecké kuchyně jsou kvalitní sýry a jogurty. V naší snídani tak můžete ochutnat například tzatziki a skvělý dip, kterými si můžete ochutit naši speciální grilovanou zeleninu. Jogurt servírujeme také v klasické kombinaci s medem a ořechy. A protože sladká tečka je pro mnohé důležitá, nesmí vám uniknout ani náš skvělý a zdravý citronový dortík.

Na stole se objeví i smoothie z čerstvého ovoce typického pro tuto oblast (citrusové plody, hroznové víno, fíky, třešně atd.), které je plné vitamínů, minerálních látek a vlákniny pro lepší zažívání. Obsahuje také fruktózu, která je v omezené míře vhodná jako rychlý zdroj energie.

Za zkoušku jistě stojí i španělský nápoj horchata, který je velmi chutný, nutričně výživný a nesmírně osvěžující.

 

Co budeme při Středomořské snídani servírovat?

  • Bruscheta  (rozpečená domácí bagetka hojně zdobená směsí z rajčat, olivového oleje, česneku a bazalky, sypaná parmazánem)
  • Tapas (jednohubky se sýrem, sušenou šunkou, ančovičkami, tuňákem, rajčatovou salsou), čerstvá zelenina
  • Tortilla esparida (španělské národní jídlo – omeleta z brambor,  vajec a cibule)
  • Naše specialita - grilovaná zelenina s bylinkami, sypaná řeckým sýrem (dip tzatziki a česnekovo – bylinkový)
  • Řecký jogurt s medem a ořechy
  • Citronový dortík
  • Smoothie - ovocné
  • Horchata - mandlový nápoj se skořicí a kapičkou citronu
  • 2 druhy bylinkového čaje
  • Domácí citronáda